Bijna de helft van de omzet van Catom wordt in 2021 gerealiseerd door groothandel in benzine, diesel, gasolie en petroleum door dochteronderneming Catom Distribution onder de handelsnaam Catom PDM. Catom PDM koopt deze bulkproducten in op de open markt en verkoopt aan oliehandelaren, tankstations van kleine zelfstandige ketens en individuele tankstationhouders in Nederland. Dagelijks worden op basis van marktontwikkelingen de verkoopprijzen vastgesteld en aan de klant gecommuniceerd. Klanten van Catom kunnen met een speciale pas naar behoefte producten laden bij vrijwel alle depots in Nederland. Ook belevert Catom via deze groothandel de eigen reselling activiteit en tankstations.

Catom onderscheidt zich van andere spelers in deze markt door grotere flexibiliteit en kosten efficiency. Door bundeling van brandstofvolumes worden scherpe prijzen gerealiseerd voor klanten. Met ruim 90 afnemers en een volume van ruim 965 miljoen liter brandstof per jaar – inclusief de eigen reselling en retail volumes – hebben de groothandelsactiviteiten van Catom een marktaandeel van 5 -10%. Catom PDM is sinds de oprichting in 1998 actief in deze markt en heeft de huidige marktpositie voor een groot deel door autonome groei bereikt. Catom heeft door middel van lange termijn contracten een inkooppositie op vrijwel alle depots in Nederland. De onderneming heeft daarnaast eigen voorraadlocaties; op een eigen depot in ’s-Hertogenbosch en op meerdere depots op andere locaties in het land wordt opslagcapaciteit gehuurd.

De onderneming beschikt over een accijnsvergunning, een voorwaarde om concurrerend deel te kunnen nemen aan de handel in deze commoditymarkt.